2015 M. ATVIRAS BALTIJOS ŠALIŲ VANDENSVYDŽIO ČEMPIONATAS

BALTIJOS ŠALIŲ ČEMPIONATO NUGALĖTOJAIS TAPO BALTARUSIJOS NACIONALINĖ RINKTINĖ.

Elektrėnuose baigėsi 2015 m. Atviras Baltijos šalių čempionatas, kuris rengiamas jau penktą kartą. Į šias varžybas susirinko Baltarusijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos ir Moldovos rinktinės. Pirmoms keturioms rinktinėms tai vienas iš etapų besiruošiant Europos čempionato antram turui, kuris vyks rugsėjo mėnesį.

Pirmose rungtynėse Baltarusijos rinktinė 14-8 (2-2, 5-2, 4-1, 3-3) įveikė atkakliai besipriešinančią Moldovos rinktinę. 

Lenkijos rinktinė nepasigailėjo Europos čempionato debiutantės Latvijos rinktinės įveikdama ją rezultatu 26-2 (10-0, 4-0, 6-2, 6-0) na o Lietuvos ekipa vakaro rungtynėse susikovė su Moldovos vandeniais po pirmojo kėlinio švieslentėje rezultatas rodė lygiąsias 1-1, antrajame kėlinyje, rinktinės trenerio Nerijaus Papaurėlio auklėtiniai pirmavo 3-1, tačiau kėlinį pralaimėjo 2-3, trečiasis kėlinys baigėsi lygiosiomis, na o ketvirtame kėlinyje sėkmė vis tik šypsojosi svečiams iš Moldovos.  Taigi Lietuva - Moldova  5-7 (1-1, 2-3, 1-1, 1-2). Lietuvos rinktinės puolėjas Janas Bakulo pelnė 2 įvarčius.

Namų sienos nepadėjo 

Šeštadienio rytinėse varžybose Lietuvos rinktinė susirungė su kaimynais latviais ir šventė lengvą pergalę rezultatu 27-3, Įvarčius pelnė beveik visi žaidę žaidėjai. Rungtynės tarp Baltarusijos ir Lenkijos rinktinių buvo itin dramatiškos ir atkaklios. Darbo turėjo ne tik teisėjai bet ir medicinos personalas, kuriam teko tvarstyt žaizdas bei nuskausminti mėlynes ir sumušimus. Šias rungtynes laimėjo Lenkijos vandensvydininkai 11-8 ir žengė tvirtą žingsnį kovoje dėl čempionų titulo.

Na o viską nuvainikavo vakaro rungtynės tarp varžybų lyderių Lenkijos vandenių bei Lietuvos nacionalinės rinktinės. Lietuviai labai prastai pradėjo pirmąjį kėlinį, nesisekė viskas, klaidų buvo aibės, tad pralaimėta pirmoji atkarpa net 0-5. Tačiau pasiduoti lietuviai nebuvo linkę  ir susikaupę antrąjį kėlinį laimėjo 4-1. Trečiame kėlinyje vyko fantastinė žiūrovų akiai kova. Namų šeimininkai laimi kėlinį 6-4 ir po trijų kėlinių rezultatas tampa lygus 10-10. Lietuviai, tiesa dar pelnė įvartį, tačiau rungtynių teisėjas iš Moldovos ,kuris teisėjauja Pasaulio ir Europos čempionatuose, dėl nesuprantamų priežasčių jo neužskaito. 

Paskutiniame ketvirtyje Lietuvos rinktinė pelno įvartį ir pirmauja 11-10, tačiau lenkai, po abejotino teisėjo iš Baltarusijos sprendimo, pelno išlyginamąjį įvartį. 

Pakyla trenerių bei žiūrovų nepasitenkinimo bangą. Iš aikštės pašalinamas antrasis Lietuvos rinktinės treneris Tadeuš Pašuk. Rungtynės sustabdomos ir gal tai neišėjo šeimininkams į naudą. Jie surengė puikią ataką, teisėjas pašalina iš aikštės lenkų žaidėją bei antrąjį trenerį, tačiau lietuvių smūgį į vartus atremia lenkų vartininkas, o kontratakavęs kaimynų puolėjas įmuša pergalingą Lenkijai įvartį. Tiesa šeimininkams  dar buvo likę 16 sekundžių, tačiau namų sienos nepadėjo. Skaudžiai pralaimėta rezultatu 12-13. Lenkai šoka pergalės šokį, o lietuviai nusiminę palieką varžybų arena. Įvarčius Lietuvai pelnė Egidijus Sutkus 4,  Mantas Pelakauskas 4 Julius Goštautas 2, Marius Jakimčikas ir Rimvydas Jakutis po 1. Tuo tarpu paskutinėse šeštadienio rungtynėse Moldova laimėjo pas Latviją 22-2.

Sekmadienio rungtynėse Baltarusiai 28-2 nugalėjo Latvius, o Moldovos vandensvydininkai būtinai turėjo laimėti pas Lenkiją, tada jiems atsivertų kelias užimti net pirmąją vietą, tiesa jei lietuviai laimėtų pas Baltarusiją, tada ir lietuviai taptų bronzos medalių laimėtojais.  Šią užduotį moldavai įvykdė užtikrintai laimėdami, nors ir labai sunkiai,  pas lenkus rezultatu 8-5. ( 2-3, 4-0, 2-1, 0-1)

Tačiau paskutinėse čempionato rungtynėse Lietuvos rinktinė savo užduoties neįvykdė, nors turėjo visas galimybes laimėti pas Baltarusiją ir tapti prizininkais. Po atkaklios trijų kėlinių kovos, ketvirtame kėlinyje lietuviai neišnaudojo dėkingų progų ir praleidę keletą įvarčių, nebepasivijo kaimynų. 

Pralaimėta 9-13  (1-2, 3-3, 2-3, 3-5).

Įvarčius Lietuvai pelnė Egidijus Sutkus 4, Janas Bakulo 2, Julius Goštautas , Marius Jakimčikas, Mantas Pelakauskas po vieną.

Tad Baltarusijos, Lenkijos ir Moldovos rinktinės surinko po lygiai taškų (po 6) ir varžybų nugalėtoją lėmė įmuštų ir praleistų įvarčių santykis. Jis buvo palankesnis Baltarusijos rinktinei, antra liko Lenkija, treti Moldovos, ketvirti Lietuvos ir penkta Latvijos rinktinė. Geriausiu  Lietuvos rinktinės žaidėju pripažintas Rimvydas Jakutis.

Tuo pirmo pusmečio  vandensvydžio varžybos nesibaigia. Jau gegužės pabaigoje Elektrėnuose vyks Lietuvos sporto vilčių žaidynės, kuriose dalyvaus 6 jaunimo komandos ir kur bus skaičiuojami taškai tarp miestų sporto mokyklų bei trenerių.

Na o rinktinė rinksis tik rugpjūčio mėnesį ir pradės ruoštis Europos čempionato antro turo atrankos varžyboms, kurios vyks rugsėjo 25-27 dienomis, vieta paaiškės gegužės 30 d. po burtų traukimo.

Renginio akimirkos