2019-2020 m. Lietuvos vandensvydžio čempionato varžybų nuostatai

2019 -2020 m. LIETUVOS VANDENSVYDŽIO ČEMPIONATAS

                                 VARŽYBŲ  NUOSTATAI

I TURAS                  LAPKRIČIO 20 – 23 D

 

II TURAS                 

III TURAS               

FINALINIS TURAS  

 

      ELEKTRĖNŲ SAVIVALDYBĖS SPORTO CENTRAS       

                   (Elektrėnai, Draugystės g. 20)

      ALYTAUS SPORTO IR REKREACIJOS CENTRAS

           (Naujoji g. 52 )

 

 

Dalyviai:  VMSC BALTIC AMADEUS, KPM KAUNAS, "Dzūkijos vandenis" – ASRC, EVK “Žaibas”, Elektrėnų sporto centro komanda

Lietuvos vandensvydžio vyrų čempionatas vykdomas IV turų sistema:

  • I ir II turas žaidžiamas rato sistema sumuojant abiejuose turuose surinktus taškus
  • Į III turą patenka pirmos 4 komandos pagal I ir II turų rezultatus ir žaidžia rato sistema. Rezultatai III ture yra skaičiuojami iš naujo – kiekviena patekusi komanda III turą pradeda su 0 taškų.
  • IV (finalinis) turas vykdomas pagal III turo rezultatus. III ture komandos, užėmusios 1 ir 2 vietas žaidžia  2 finalines  rungtynes dėl 1-2 vietų. III ture komandos, užėmusios 3 ir 4 vietas žaidžia 2 finalines rungtynes dėl 3-4 vietų. Abiejų finalinių porų nugalėtojas nustatomas pagal bendrą dviejų rungtynių rezultatą. Po 2 mačų bendram rezultatui esant lygiam, poros nugalėtojas nusprendžiamas baudinių serijos metu.

Žaidėjai priklausantys miestų sporto mokykloms negali atstovauti kitų miestų komandoms. Klubai įtraukdami į paraiškas žaidėjus, nepriklausančius miestų sporto mokykloms, privalo kartu su paraiška pateikti rašytinį žaidėjo sutikimą atstovauti komandai Lietuvos čempionate. Kiekvienoms turo rungtynėms galima registruoti ne daugiau 14-kos žaidėjų. Žaidėjas pradėjęs čempionatą vienoje komandoje negali pereiti į kitą komandą iki čempionato pabaigos. 

Čempionatas vykdomas pagal LEN taisykles.

Visos rungtynės I, II ir III turuose yra žaidžiamos iki pergalės. Už pergalę – 3 taškai, pralaimėjus – 0 taškų. Jei pagrindinis varžybų laikas baigėsi lygiosiomis, metama baudinių serija, laimėjus rungtynes, po baudinių serijos skiriami – 2 taškai, pralaimėjus – 1 taškas.

IV (finalinio) turo rungtynės gali pasibaigti lygiosiomis. Baudinių serija bus žaidžiama tuo atveju, jeigu po abiejų rungtynių įvarčių skirtumas tarp komandų bus lygus.

Jeigu dvi komandos surenka po lygiai taškų, galutinė komandos vieta nustatoma atsižvelgiant į šiuos kriterijus, prioriteto tvarka:

  1. Pirmenybė teikiama komandai, kuri laimėjo tarpusavio rungtynes
  2. Jeigu nugalėtojas nebuvo išsiaiškintas, pirmenybė teikiama komandai, kurios tarpusavio rungtynių įvarčių santykis yra geresnis
  3. Jeigu nugalėtojas nebuvo išsiaiškintas, pirmenybė teikiama komandai, kurios tarpusavio pelnytų įvarčių skaičius yra didesnis
  4. Jeigu tarpusavio mačai buvo sužaisti lygiosiomis, pirmenybė teikiama komandai kurios bendras įvarčių santykis yra geresnis
  5. Jeigu rezultatas vis dar lygus, pirmenybė teikiama komandai, kuri pelnė daugiau įvarčių
  6. Jeigu rezultatas vis dar lygus, pirmenybė teikiama komandai, laimėjusiai daugiausiai mačų
  7. Jeigu rezultatas yra lygus, pirmenybė teikiama komandai pagal burtus.

 

Jeigu trys arba daugiau komandų surenka vienodą taškų skaičių, galutinė komandos vieta nustatoma atsižvelgiant į šiuos kriterijus, prioriteto tvarka:

  1. Galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti taškai, kurie buvo pelnyti tarp komandų, surinkusių vienodą skaičių taškų
  2. Jeigu rezultatas vis dar lygus, galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti įvarčių santykis, įgytas tarp komandų, surinkusių vienodą taškų skaičių
  3. Jeigu rezultatas vis dar lygus, galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti pelnytų įvarčių skaičius, įgytas tarp komandų, surinkusių vienodą taškų skaičių
  4. Jeigu rezultatas vis dar lygus, galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti bendras  įvarčių santykis
  5. Jeigu rezultatas vis dar lygus, galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti bendras  įvarčių skaičius
  6. Jeigu rezultatas vis dar lygus, pirmenybė teikiama komandai, laimėjusiai daugiausiai mačų
  7. Jeigu rezultatas yra lygus, pirmenybė teikiama komandai pagal burtus

 

Lietuvos vandensvydžio federacijos nutarimu,  2019-2020 metų čempionate bet kuriose rungtynėse, mačui gali būti registruoti ne daugiau kaip 2 legionieriai.

Legionieriai - tai žaidėjai, kurie neturi nuolatinio leidimo gyventi Lietuvoje.  Legionieriai komandose turi būti užregistruoti iki  II turo pradžios, pateikiant rašytinį žaidėjo sutikimą atstovauti komandai Lietuvos čempionate . III ir finaliniame turuose gali žaisti tik tie legionieriai,  kurie yra sužaidę (terminas sužaidę reiškia žaidėjo dalyvavimą rikiuotėje prieš rungtynes arba buvimą baseine, esant suspendavimui rungtynėms) ne mažiau 50% rungtynių I ir II turuose.  Legionierių dalyvavimą čempionate kontroliuoja vyr. teisėjas.

Komandos paraiškoje visam čempionatui gali būti registruoti  25 žaidėjai, iš kurių 4 gali būti legionieriai. Mačui komanda gali registruoti ne daugiau negu 2 legionierius.   Jei pirmame ture komandos paraiškoje nurodyta mažiau nei 25 žaidėjai, iki II turo pradžios galima įrašyti papildomus žaidėjus, su sąlyga, jei jie neįtraukti į kitų komandų paraiškas.

Oficialūs duomenys apie LVSF patvirtintus klubų užregistruotus žaidėjus yra talpinami interneto svetainėje: https://statistika.lvfed.lt  prisijungimo vardas: moderatorius, slaptažodis – moderatorius. Už kiekvieną oficialiai užregistruotą žaidėją, dalyvaujantys klubai privalo sumokėti LVSF 1 euro administravimo mokestį.

Iškart po savo komandos rungtynių, kiekvienos komandos treneris privalo atvykti į spaudos konferenciją ir duoti interviu apie sužaistą mačą.

Išlaidos:  Komandos atvyksta į varžybas komandiruojančių organizacijų sąskaita. Išlaidas susijusias su teisėjų ir kito aptarnaujančio personalo dalyvavimu čempionate apmoka LVSF.

 

Varžybų organizacija:   Čempionatą organizuoja LVSF.  Varžybas vykdo,  sekretoriato darbą kontroliuoja, aikštės teisėjus  skiria varžybų vyr.  teisėjas.  Po teisėjų paskyrimo pretenzijos nepriimamos, o už atsisakymą žaisti komandai bus skiriamas pralaimėjimas 0-10. Visus ginčytinus klausimus, varžybų metu ir po jų, sprendžia vyr. teisėjas, teisėjų kolegija, o esant reikalui LVSF vykdomasis komitetas.

Varžybų dalyviai (sportininkai, treneriai, teisėjai, žiūrovai) Lietuvos čempionato vykdomų varžybų metu ir 30 min. po varžybų pabaigos, sporto patalpose, kuriose buvo vykdomos Lietuvos čempionato varžybos, ir šalia jų 100 metrų iki patalpų, privalo laikytis ir vadovautis LVSF etikos kodekso nuostatomis. Už nesportinį, nepagarbų elgesį varžybų metu,  komandų treneriai, žaidėjai ar varžybų žiūrovai, vyr. teisėjo sprendimu gali būti diskvalifikuoti ar net pašalinti iš varžybų arenos iki rungtynių pabaigos.

Nuobaudos už nesportišką elgesį:

Rungtynių metu, už nesportišką elgesį žaidėjas arba treneris yra šalinamas iš aikštės iki rungtynių pabaigos. Priklausomai nuo prasižengimo, taikomos atitinkamos nuobaudos.

Galutinį sprendimą dėl nuobaudos priima varžybų delegatas, vyr. teisėjas ir rungtynių  teisėjai ne vėliau nei  30 min. po rungtynių, bendru sutarimu.

Nuobaudos už nesportišką žaidėjų elgesį kitų žaidėjų atžvilgiu:

  1. Brutalūs veiksmai, agresyvumas, nesportiškas elgesys- suspendavimas nuo1 iki 5 rungtynių.

 

Nuobaudos už žaidėjų arba trenerių nusižengimus prieš teisėjus:

  1. Jėgos panaudojimas prieš teisėją, pašalinių objektų naudojimas šiuo tikslu – komanda diskvalifikuojama, komandai skiriamas techninis pralaimėjimas. Žaidėjas/treneris yra diskvalifikuojamas iš varžybų nuo 4 mėnesių iki 1 metų.
  2. Bandymas panaudoti jėgą prieš teisėją- komanda diskvalifikuojama, komandai skiriamas techninis pralaimėjimas. Žaidėjas/treneris diskvalifikuojami iš varžybų nuo 3 rungtynių iki 1 metų.
  3. Agresyvus elgesys, nepagarba rungtynių teisėjui (pvz. vandens taškymas, grasinimai) - griežtas įspėjimas ir/arba suspendavimas iki 3 rungtynių.
  4. Reiškiamas nesutikimas su teisėjo sprendimais, įžūlumas, nepagarbūs gestai ir nepagarbus teisėjo sprendimų komentavimas- griežtas įspėjimas ir/arba suspendavimas iki 2 rungtynių.
  5. Dėl kitų , aukščiau nenumatytų atvejų, sprendimą priima varžybų delegatas, vyr. teisėjas ir rungtynių teisėjai bendru sutarimu.

 

Pateikiant protestą: pateikėjas kartu su protestu vyr. teisėjui įteikia 100 € užstatą. Jei varžybų delegatas, vyr. teisėjas ir rungtynių teisėjai bendru sutarimu arba balsu dauguma protestą patenkina, pinigai pateikėjui grąžinami. Nepateikus užstato protestas nenagrinėjamas. Protestas gali būti pateiktas 30 minučių po rungtynių pabaigos

Apdovanojimai:  Komandos apdovanojamos taurėmis,  komandos nugalėtojos žaidėjai atminimo taurėmis, medaliais. Antros ir trečios vietos laimėtojai – medaliais.  Medaliais  apdovanojami komandų treneriai.  Atminimo taurėmis,  apdovanojami kiekvienos komandos geriausi žaidėjai.

LSVF vykdomasis komitetas