2021 m. Lietuvos Vyrų Vandensvydžio Čempionato nuostatai

 

2021 m. Lietuvos vandensvydžio vyrų čempionato

N U O S T A T A I

 

  1.  TIKSLAI IR UŽDAVINIAI

1. Propaguoti ir populiarinti vandensvydžio sportą Lietuvoje.

2. Išaiškinti 2021 m.  Lietuvos Vandensvydžio Vyrų Čempionato nugalėtojus.

3. Ugdyti vandensvydininkų meistriškumą ir kelti vandensvydžio lygį Lietuvoje

 

  1.  VADOVAVIMAS
  1. Lietuvos vandensvydžio vyrų čempionatą (toliau - čempionatą) organizuoja ir jam vadovauja  Lietuvos Vandensvydžio Sporto Federacija (toliau - LVSF)
  2. Čempionato vyriausią  teisėją tvirtina LVSF VK teisėjų kolegijos teikimu. 
  3. Varžybas vykdo, sekretoriato darbą kontroliuoja, aikštės teisėjus skiria vyr. teisėjas. Po teisėjų paskyrimo pretenzijos nepriimamos.

 

  1.  VARŽYBŲ DALYVIAI
  1. Lietuvos vandensvydžio vyrų čempionate dalyvauja šios komandos:
    • VMSC – „ Baltic Amadeus“
    • VMSC – „Delfinas“
    • KPM Kaunas
    • "Dzūkijos vandenis" – ASRC
    • EVK “Žaibas”
    • Elektrėnų Savivaldybės Sporto Centras
  2. Komandos paraiška čempionatui:

2.1. Komanda bendroje paraiškoje visam čempionatui gali būti registruoti  25 žaidėjai.

2.2. Jei iki I rato pabaigos komandos paraiškoje nurodyta mažiau nei 25 žaidėjai, iki II rato pradžios galima įrašyti papildomus žaidėjus, su sąlyga, jei jie neįtraukti į kitų komandų paraiškas.

2.3. Komandos bendroje paraiškoje negali būti daugiau nei 25 žaidėjai.

2.4. Žaidėjai priklausantys miestų sporto mokykloms negali atstovauti kitų miestų komandoms.

2.5. Klubai įtraukdami į paraiškas žaidėjus, nepriklausančius miestų sporto mokykloms, privalo kartu su paraiška pateikti rašytinį žaidėjo sutikimą atstovauti komandai Lietuvos čempionate

2.6. Žaidėjas pradėjęs čempionatą vienoje komandoje negali pereiti į kitą komandą iki turnyro pabaigos išskyrus žemiau numatytais atvejais:

  •  Žaidėjas, iki 19 metų, priklausantis miesto sporto mokyklai po pirmų dviejų turų gali vieną kartą pereiti į kitą savo miesto komandą.
  • Žaidėjas, iki 19 metų, priklausantis miesto sporto mokyklai, po pirmų dviejų turų gali būti naujai registruojamas prie savo miesto komandos.
  1. Komandos paraiška rungtynėms:

3.1. Komandos atstovas privalo pateikti komandos paraišką rungtynėms ne vėliau kaip 2 valandos iki rungtynių pradžios. Dokumentai gali būti pateikti elektroniniu būdu.

  1. Vienoms rungtynėms komanda gali registruoti iki 13-os žaidėjų.
  2. Legionierių dalyvavimas Lietuvos čempionate:
  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  

4.1. Legionieriumi laikomas dalyvis/žaidėjas, kuris yra ne Lietuvos Respublikos pilietis ir neturi nuolatinio leidimo gyventi Lietuvoje.

4.2. Finaliniame ture gali žaisti tik tie legionieriai, kurie yra sužaidę ne mažiau nei 50% rungtynių I ir II turuose

4.3. Komanda bendroje čempionato paraiškoje gali įtraukti iki 4 legionierių.

4.4. Komanda vienoms rungtynėms gali registruoti ne daugiau negu 2 legionierius.

4.5. Legionierių dalyvavimą čempionate kontroliuoja vyr. teisėjas.

 

  1.  LAIKAS IR VIETA
  1. Čempionatas vykdomas 2021 m. vasario mėn. - 2021 m. gruodžio mėn.
  2. Varžybos vykdomos pagal vyr. teisėjo patvirtintą tvarkaraštį. Varžybų tiksli vieta ir laikas nurodomas atskiru, varžybų vykdytojų pranešimu.
  3. Čempionato rungtynės vykdomos darbo dienomis (ne anksčiau 18.00 val. ir ne vėliau 21.00 val.) ir esant būtinybei šeštadieniais ir sekmadieniais (ne anksčiau 10.00 val. ir ne vėliau 20.00 val.).

 

  1.  ČEMPIONATO VYKDYMAS
  1. Lietuvos vandensvydžio čempionatas vykdomas pagal oficialias FINA vandensvydžio taisykles.
  2. Komandai, be pateisinamos priežasties, neatvykus į rungtynes arba atsisakius žaisti, vyr. teisėjo sprendimu, įskaitomas techninis pralaimėjimas rezultatu 0:10. Pateisinama priežastimi komandai neatvykti į rungtynes gali būti “force majeure” aplinkybės (šios aplinkybės suprantamos taip kaip jas nustato Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas) arba aplinkybės, susijusios su COVID-19 kontrole.
  3. Pasibaigus rungtynėms, kiekvienos komandos treneris privalo atvykti į spaudos konferenciją ir duoti interviu apie sužaistas rungtynes.
  4. Komandoms dalyvaujančioms čempionate ir jų visam personalui yra draudžiama dalyvauti bet kokiuose azartiniuose lošimuose, įskaitant lažybas, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai galėtų turėti įtakos Lietuvos vyrų vandensvydžio čempionatui ir jo varžybų baigčiai. Už šių išvardintų reikalavimų pažeidimus, klubui ar asmeniui (žaidėjui, treneriui ar kitam asmeniui įtraukto į komandos paraišką) skiriama LVSF nustatyto dydžio bauda arba diskvalifikacija iš čempionato. Dėl baudos dydžio ar diskvalifikacijos sprendžia LVSF vykdomasis komitetas.
  5. COVID-19 kontrolė:

5.1. Dėl Lietuvoje paskelbto karantino dėl COVID-19 pandemijos, visi varžybų dalyviai ir svečiai privalo laikytis Lietuvos Respublikos Sveikatos Apsaugos Ministerijos nustatytų saugumo reikalavimų. Saugumo reikalavimų laikymąsi kontroliuoja komandų treneriai ir varžybų vyr. teisėjas.

5.2. Prieš kiekvienos komandos rungtynes, visiems varžybų dalyviams privalomai matuojama temperatūra.

5.3. Komandiruojančios organizacijos ir kurios dalyvauja rungtynėse ir jų treneriai yra atsakingi už savo komandos narių sveikatos būklę ir jos priežiūrą, susijusią su COVID-19 rizika.

5.4. Jeigu vienoje iš komandų nustatomi bent du teigiami testo rezultatai, komanda gali teikti prašymą atidėti rungtynes vėlesniam laikui.

5.5. Perkeltų rungtynių laiką ir vietą komandų, kurių rungtynės buvo nukeltos, teikimu patvirtina LVSF Vykdomasis komitetas.  

 

  1. TURNYRO SISTEMA
  1. Lietuvos vandensvydžio čempionatas yra žaidžiamas dviejų turų sistema su finaliniu turu.
  2. I ir II turas yra žaidžiamas rato sistema sumuojant abiejuose turuose surinktus taškus
  3. Į finalinį turą patenka komandos užėmusios I-IV vietas pagal I ir II turų rezultatus ir žaidžia atkrintamųjų varžybų sistema su pusfinaliais ir finalais.
  4. Finalinis atkrintamųjų varžybų ture yra žaidžiama serija iki 2 vienos komandos pergalių. Pusfinalyje 2 pergales surinkusi komanda patenka į finalą, o pralaimėjusi žais rungtynes dėl 3 vietos.
  5. Finalai dėl 1-2 vt. ir dėl 3-4 vt. irgi yra žaidžiami iki dviejų vienos komandos pergalių.
  6. Finalinis atkrintamųjų varžybų ture rungtynių poros formuojamos pagal pirmų dviejų turų bendrus rezultatus:
    • Pirmoji pusfinalio pora: I vietą užėmusi komanda prieš IV vietą užėmusią komandą
    • Antroji pusfinalio pora: II vietą užėmusi komanda prieš III vietą užėmusią komandą
  7. Galutinę komandų rikiuotė po pirmo ir antro turo nustatoma pagal komandos surinktų taškų skaičių.
  8. Rungtynės negali baigtis lygiosiomis. Jeigu po pagrindinio rungtynių laiko rezultatas lygus, žaidžiama baudinių serija.
  9. Taškų skaičiavimas:
    • Pergalė – 3 taškai
    • Pergalė po baudinių serijos - 2 taškai
    • Pralaimėjimas po baudinių serijos – 1 taškas
    • Pralaimėjimas – 0 taškų

 

  1. Dviem ar daugiau komandų surinkus vienodą taškų skaičių, galutinė rikiuotė turnyrinėje lentelėje nustatoma pagal LEN numatytą taškų skaičiavimo sistemą (žr. žemiau):

9.1. Jeigu dvi komandos surenka po lygiai taškų, galutinė komandos vieta nustatoma atsižvelgiant į šiuos kriterijus, prioriteto tvarka:

  1. Pirmenybė teikiama komandai, kuri laimėjo tarpusavio rungtynes
  2. Jeigu galutinė vieta nėra dar išsiaiškinta, pirmenybė teikiama komandai kurios bendras įvarčių santykis yra geresnis
  3. Jeigu rezultatas vis dar lygus, pirmenybė teikiama komandai, kuri pelnė daugiau įvarčių
  4. Jeigu rezultatas vis dar lygus, pirmenybė teikiama komandai, laimėjusiai daugiausiai rungtynių
  5. Jeigu rezultatas yra lygus, pirmenybė teikiama komandai pagal burtus.

 

9.2. Jeigu trys komandos ar daugiau surenka vienodą taškų skaičių, galutinė komandos vieta nustatoma atsižvelgiant į šiuos kriterijus, prioriteto tvarka:

  1. Galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti taškai, kurie buvo pelnyti tarp komandų, surinkusių vienodą skaičių taškų
  2. Jeigu rezultatas vis dar lygus, galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti įvarčių santykis, įgytas tarp komandų, surinkusių vienodą taškų skaičių
  3. Jeigu rezultatas vis dar lygus, galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti pelnytų įvarčių skaičius, įgytas tarp komandų, surinkusių vienodą taškų skaičių
  4. Jeigu rezultatas vis dar lygus, galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti bendras  įvarčių santykis
  5. Jeigu rezultatas vis dar lygus, galutinę rikiuotę turnyrinėje lentelėje turi nulemti bendras  įvarčių skaičius
  6. Jeigu rezultatas vis dar lygus, pirmenybė teikiama komandai, laimėjusiai daugiausiai rungtynių
  7. Jeigu rezultatas yra lygus, pirmenybė teikiama komandai pagal burtus
  1. DISCIPLINA
  1. Varžybų dalyviai (sportininkai, treneriai, teisėjai, žiūrovai) Lietuvos čempionato vykdomų varžybų metu ir 30 min. po varžybų pabaigos, sporto patalpose, kuriose buvo vykdomos Lietuvos čempionato varžybos, ir šalia jų 100 metrų iki patalpų, privalo laikytis ir vadovautis LVSF etikos kodekso nuostatomis.
  2. Už nesportinį, nepagarbų elgesį varžybų metu,  komandų treneriai, žaidėjai ar varžybų žiūrovai, vyr. teisėjo sprendimu gali būti diskvalifikuoti ar net pašalinti iš varžybų arenos iki rungtynių pabaigos. Galutinį sprendimą dėl nuobaudų priima varžybų vyr. teisėjas ir rungtynių  teisėjai ne vėliau nei  30 min. po rungtynių, bendru sutarimu.
  3. Nuobaudos už nesportišką žaidėjų elgesį kitų žaidėjų atžvilgiu: Brutalūs veiksmai, agresyvumas, nesportiškas elgesys- suspendavimas nuo1 iki 5 rungtynių.
  4. Nuobaudos už žaidėjų arba trenerių nusižengimus prieš teisėjus:

4.1. Jėgos panaudojimas prieš teisėją, pašalinių objektų naudojimas šiuo tikslu – komanda diskvalifikuojama, komandai skiriamas techninis pralaimėjimas. Žaidėjas/treneris yra diskvalifikuojamas iš varžybų nuo 4 mėnesių iki 1 metų.

4.2. Bandymas panaudoti jėgą prieš teisėją- komanda diskvalifikuojama, komandai skiriamas techninis pralaimėjimas. Žaidėjas/treneris diskvalifikuojami iš varžybų nuo 3 rungtynių iki 1 metų.

4.3. Agresyvus elgesys, nepagarba rungtynių teisėjui (pvz. vandens taškymas, grasinimai) - griežtas įspėjimas ir/arba suspendavimas iki 3 rungtynių.

4.4. Reiškiamas nesutikimas su teisėjo sprendimais, įžūlumas, nepagarbūs gestai ir nepagarbus teisėjo sprendimų komentavimas- griežtas įspėjimas ir/arba suspendavimas iki 2 rungtynių.

4.5. Dėl kitų, aukščiau nenumatytų atvejų, sprendimą priima varžybų vyr. teisėjas ir rungtynių teisėjai bendru sutarimu.
 

  1. IŠLAIDOS
  1. Komandų kelionės, maitinimo ir nakvynės išlaidas apmoka komandiruojančių organizacijos.
  2. Išlaidas susijusias su teisėjų ir kito aptarnaujančio personalo dalyvavimu čempionate apmoka LVSF.
  3. Išlaidas susijusias su baseino nuoma apmoka LVSF.
     
  1. GINČŲ SPRENDIMO TVARKA
  1. Visus ginčus iškilusius rungtynių metu sprendžia vykdytojo paskirtas vyr. teisėjas varžybų vietoje. Esant reikalui, galutinį sprendimą priima LVSF vykdomasis komitetas.

 

  1. PROTESTO PATEIKIMAS
  1. Protestas gali būti pateiktas ne vėliau kaip 30 minučių po rungtynių pabaigos.
  2. Paduodanti protestą komanda  kartu su protestu vyr. teisėjui pateikia 100 € užstatą. Jei protestas patenkinamas - pinigai grąžinami. Nepateikus užstato protestas nenagrinėjamas.
  3. Protestus nagrinėja ir sprendimus priima LVSF paskirtas vyr. teisėjas. Esant reikalui, galutinį sprendimą priima LVSF vykdomasis komitetas.

 

  1. APDOVANOJIMAI
  1. Komandos, užėmusios I-III vietas apdovanojami prizais:

1.1. I vieta –Lietuvos vandensvydžio čempionato taurė, atminimo taurės žaidėjams ir medaliai

1.2. II – III vietos –komandinės taurės ir medaliai

  1. Apdovanojami 13 žaidėjų ir  2 treneriai.
  2. Apdovanojami čempionato: geriausias vartininkas, rezultatyviausias ir naudingiausias žaidėjai.
  3. Čempionate gali būti įsteigti rėmėjų prizai, įskaitant ir piniginius prizus.

 

  1. NENUMATYTOS APLINKYBĖS
  1. Čempionatas gali būti sustabdytas arba nutrauktas dėl “force majeure” aplinkybių (taip kaip jas nustato Lietuvos Respublikos civilinio kodekso taisyklės) LVSF Vykdomojo Komiteto sprendimu.
  2. Čempionatą nutraukus dėl “force majeure” aplinkybių, galutinė rikiuotė ir čempionato baigtis nustatoma atskirame LVSF Vykdomojo Komiteto posėdyje.