Kaimynų draugystei - jau 60 metų

Kaimynų draugystei - jau 60 metų

Lietuvos ir Baltarusijos vandensvydininkai jau šešis dešimtmečius baseine yra principiniai varžovai, o ant kranto - patirtimi besidalijantys draugai.

„Legendinis Lietuvos rinktinės žaidėjas ir treneris, tarptautinės kategorijos teisėjas  kaunietis Jonas Čirūnas puikiai mena, kad draugystė su Baltarusijos vandensvydininkais užsimezgė dar 1956-aisiais per I SSRS tautų spartakiadą. 
„Mes su jais labai susidraugavome, pradėjome žaisti tarpusavyje. Virdavo atkaklios kovos.  Plaukimo baseine mes kone mušdavomės, o po rungtynių sėsdavome prie vieno stalo“, - prisiminė J. Čirūnas.  
Šiemet sukanka jau 60 metų, kai artimai draugauja abiejų šalių komandos. 1992-aisiais Lietuvos vandensvydžio rinktinė pirmą kartą buvo pakviesta dalyvauja atvirame Baltarusijos čempionate ir laimėjo sidabro medalius. Baltarusiams pirmą vietą nulėmė tik geresnis pasiektų ir praleistų įvarčių skirtumas, iš mūsų kaimynų mūsų vandensvydininkai gavo geras pamokas.
Per šiemetinį atvirą Baltarusijos čempionatą mūsų šalies vandensvydžio rinktinė savo pogrupyje užėmė antrą vietą ir pateko į finalinį keturių komandų turnyrą.  „Savo tikslą pasiekėme, tai nemažas mūsų pasiekimas, nes dabar Baltarusijos vandensvydininkai meistriškumu mus gerokai lenkia“, - sako Lietuvos rinktinės vyr. treneris Nerijus Papaurėlis. 
Baltarusijoje vandens sporto šakoms skiriamas didelis dėmesys.  Minske jau daugelį metų veikia specializuota vandensvydžio sporto mokykla, kurioje ugdomi gero lygio žaidėjai. Šioje sporto mokykloje treniruojasi tik minskiečiai. Daug mokyklos auklėtinių atstovavo SSRS ir Baltarusijos rinktinėms. 

Minske veikia ir internatinė sporto mokykla, kurioje be kitų sporto šakų vystomas ir vandensvydis.  Čia mokosi geriausieji jaunieji sportininkai iš visos Baltarusijos, su jais dirba puikūs treneriai“, - sako daugiau kaip 40 metų jaunuosius Baltarusijos vandensvydininkus rengiantis buvęs žinomas žaidėjas Aleksandras Ivanovskis.
Šis patyręs specialistas pripažįsta, kad vandensvydis Baltarusijoje yra mėgiamas, tačiau ankstesniais metais jis buvo dar populiaresnis.
Pasak A. Ivanovskio, Minske yra nemažai baseinų, tačiau tokių, kur būtų galima žaisti vandensvydį, tėra keturi. Jiems nemaža problema – gilesnis vanduo, toks, koks yra Vilniaus Lazdynų baseine. 
Baltarusijoje baseinai yra ir Breste, Gomelyje, Vitebske, Mogiliove. Neseniai gerą baseiną pasistatė Kūno kultūros institutas, kur dabar treniruojasi Baltarusijos įvairių vandens sporto šakų rinktinės. Ten vyksta ir atvirasis Baltarusijos vandensvydžio čempionatas, kuriame žaidžia Lietuvos rinktinė.   O jaunieji Baltarusijos vandensvydininkai neseniai Vilniuje dalyvavo tarptautiniams penkių jaunučių komandų turnyre ir užėmė antrą vietą, pralaimėję tik lemiamą kovą vilniečiams 5:7.  
„Žaidžiame ir treniruojamės mažuose baseinuose, todėl Lazdynų baseine mūsų jaunimas pritrūko ištvermės“, - sakė A. Ivanovskis.  

"Marytės Marcinkevičiūtės straipsnis"